Na terenie Kozienickiego Ośrodka Rekreacji i Turystyki możemy poczuć zapachy potraw pochodzących z różnych stron świata. Do Kozienic przyjechały Food Trucki. Kulinarna impreza rozpoczęła się w piątek 3 czerwca i potrwa do niedzieli.
Początków mobilnej gastronomi można doszukiwać się w 1866 roku. W drugiej połowie XIX wieku Charles Goodnight, uznawany za prekursora mobilnej gastronomii, zbudował „Chuckwagon”, prototypową kuchnię polową, z której sprzedawał jedzenie pastuchom i podróżnym na Dzikim Zachodzie.
W piątek, 3 czerwca food trucki pojawiły się w Kozienicach już o 15 i dostępne były do godziny 21:00, dziś pojawią się w godzinach 12-21, a w niedzielę od 12 do 19. Chcecie zobaczyć jak wyglądają kozienickie food trucki? Polecamy obejrzeć naszą galerię zdjęciową, którą znajdziecie niżej.
Dziś food trucki popularne są na całym świecie. W weekend 3-5 czerwca smakołyków pochodzących z rożnych regionów świata możemy skosztować na terenie Ośrodka Rekreacji i Turystyki w Kozienicach. Serwowane są oryginalne potrawy kuchni z kilku kontynentów, od tradycyjnych slowfoodowych burgerów, poprzez belgijskie frytki, aż po tybetańskie pierożki i molekularną lemoniadę.
Nie brakuje sycących dań głównych, przekąsek, deserów oraz napojów, w tym aromatycznych kaw i pysznej lemoniady.
Warto podkreślić, że już po raz drugi Food Truck Festivals przybyły do Kozienic, a wraz z nimi najlepsze food trucki z całego kraju. Można spróbować między innymi kuchni greckiej, gruzińskiej, hiszpańskiej, wietnamskiej, japońskiej, czy amerykańskiej. Są także słodkie przekąski. Organizatorzy przygotowali masę atrakcji i konkursów z nagrodami. Organizatorami wydarzenia są Food Truck Festivals, gmina Kozienice oraz Kozienickie Centrum Rekreacji i Sportu.
Zapraszamy do oglądania galerii zdjęciowej.