W piątek 31 października o 9.30 w Publicznym Przedszkolu nr 3 w Kozienicach odbył się konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Przysmaki Mazowsza – od pieroga się zaczyna”. Wydarzenie zorganizował Mazowiecki Oddział Regionalny ARiMR, łącząc je z 21. Festiwalem Tańców i Przyśpiewek „Raz na ludowo”.
Sala przedszkola wypełniła się muzyką, śpiewem i zapachem domowych potraw. Organizatorzy od początku podkreślali, że to święto tradycji, smaku i wspólnoty. Podczas inauguracji prowadzący zapowiadali dwa równoległe konkursy: prezentacje najmłodszych z przedszkoli i szkół gminy Kozienice oraz rywalizację kół gospodyń wiejskich w pierogowych odsłonach Mazowsza.
– Witamy na 21. Festiwalu Tańców i Przyśpiewek „Raz na ludowo”, który w tym roku połączony jest z konkursem kulinarnym „Przysmaki Mazowsza – od pieroga się zaczyna”… Dzisiejszy dzień zapowiada się nietypowo, a to dlatego, że podczas naszego spotkania odbędą się aż dwa konkursy… A teraz proszę o kilka słów Panią dyrektor Publicznego Przedszkola nr 3… – usłyszeli uczestnicy na rozpoczęcie.

– Witam Państwa bardzo serdecznie… Cieszę się, że możemy dzisiaj spotkać się, aby razem pielęgnować nasze tradycje, wspólnie świętować… Kultura ludowa łączy pokolenia… Niech ten dzień będzie pełen uśmiechu, dobrej muzyki i dobrych pierogów – mówiła dyrektor Monika Pyc.

Po krótkim wstępie rozpoczął się występ artystyczny najmłodszych gospodarzy – na parkiecie pojawił się krakowiak w wykonaniu przedszkolaków. Równolegle ruszyła część kulinarna. Na stołach zagościły ręcznie lepione pierogi w klasycznych i autorskich wariantach oraz inne regionalne przysmaki. Komisja konkursowa oceniała smak, tradycję receptur i sposób podania.

– Szanowni Państwo… dzisiejszy dzień, który jest świętem współpracy, wspólnoty i pokazania, jak pięknie łączy się tradycja z nowoczesnością, to nic innego jak połączenie kultury i kuchni… Przeprowadzimy konkurs kulinarny, którego celem jest promowanie dziedzictwa kulinarnego poprzez pokazanie tradycji przyrządzania pierogów, tego najważniejszego elementu naszej polskiej kuchni regionalnej – mówiła Ewa Dobrzańska-Trela, zapowiadając rywalizację KGW i wspólne ogłoszenie wyników po obu konkursach.

Jury nie kryło, że wybór najlepszych dań był wyjątkowo trudny. – Ja tylko mogę powiedzieć, że jestem naprawdę oczarowany… To były cztery kategorie… Widać profesjonalizm, uczucie i serce w tym wszystkim… Największymi zwycięzcami jesteśmy my tu wszyscy, a najbardziej Panie, bo jesteśmy tutaj razem… Będziemy starali się, żeby więcej jeszcze kół gospodyń wiejskich powstawało na Mazowszu, bo kto nam utrzyma tę kulturę i tradycję – podkreślał dyrektor Mazowieckiego Oddziału Regionalnego ARiMR Daniel Łaga.

Po degustacjach i naradach ogłoszono wyniki:
-
-
miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Basinowianki” z Basinowa
-
-
-
miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „Bocianie Gniazdo” w Molendach
-
-
-
miejsce – KGW Wolanki w Grabowskiej Woli
-

Kozienicki „Raz na ludowo” pokazał, że tradycja najlepiej smakuje we wspólnocie – na scenie i przy stole. Przedszkolne tańce, przyśpiewki i pierogi przygotowane przez koła gospodyń wiejskich stworzyły spójny obraz żywej kultury Mazowsza. Organizatorzy i uczestnicy zgodnie podkreślali: to nie jednorazowe wydarzenie, lecz praktykowana na co dzień pamięć o korzeniach – podana z uśmiechem i… na ciepło.





































































