8,1 C
Kozienice
sobota, 20 kwietnia, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

KGW „Aktywne Kobiety” z pierwszym miejscem na podium w „Bitwie Regionów”

Popularne

Warto przeczytać

30 lipca teren przy Zespole Szkół Nr 1 w Kozienicach zamienił się w kolorowe, wypełnione śmiechem, muzyką biesiadną i niesamowitymi kulinarnymi zapachami miejsce. To wszystko dzięki odbywającemu się tego dnia Piknikowi z Produktem Polskim, zorganizowanemu w ramach VII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”.

Wydarzenie rozpoczęli Starosta Kozienicki Krzysztof Wolski, Prezes Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka” Irena Bielawska – współorganizatorzy Pikniku oraz Rzecznik Prasowy Enea Wytwarzanie, Doradca Zarządu Piotr Kutkowski– Partner wydarzenia.

W Powiecie Kozienickim do I etapu konkursu przystąpiło 12 Kół Gospodyń Wiejskich, w tym jedno Stowarzyszenie. Wszyscy uczestnicy przygotowali po jednej potrawie, którą oceniała komisja konkursowa w składzie: restaurator Krzysztof Sozański, którego Restauracja „Zajazd przy Gościńcu” znajduje się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Ziemi Kozienickiej” – Przewodniczący Komisji Konkursowej, Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie Zbigniew Sobieraj, Kierownik Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Kozienicach Mirosława Romanowska, Kierownik Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Kozienicach Zbigniew Sitkowski.

Najwyżej ocenione zostało danie: „Chłopskie jadło po Chmielewsku”, czyli duszone żeberka po wiejsku z kładziokami i surówką, przygotowane przez KGW „Aktywne kobiety” z Chmielewa, które tym samym otrzymało nagrodę główną w wysokości 1000 zł, na drugim miejscu znalazło się KGW „Głowaczowianki” z Głowaczowa, które otrzymało nagrodę w wysokości 800 zł za danie: polędwiczki w sosie z bluszczykiem kurybankiem, grycoki z kaszą gryczaną i surówką. Trzecie miejsce komisja przyznała KGW w Świerżach Górnych za kotlety z ryb wiślanych – nagroda 500 zł. Nagrody główne oraz podziękowania dla wszystkich Kół, które wzięły udział w konkursie wręczał Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie Zbigniew Sobieraj, Poseł na Sejm RP Andrzej Kosztowniak i Kierownik Placówki Terenowej KRUS w Kozienicach Mirosława Romanowska.

Starosta Kozienicki Krzysztof Wolski wspólnie z Przewodniczącym Rady Powiatu Kozienickiego Włodzimierzem Stysiakiem wręczyli pozostałym 9 Kołom Gospodyń Wiejskich wyróżnienia w postaci czeków na kwotę 300 zł, które ufundowane zostały przez Powiat Kozienicki.

KGW „Głowaczowianki” z Głowaczowa, które otrzymało nagrodę w wysokości 800 zł za danie: polędwiczki w sosie z bluszczykiem kurybankiem, grycoki z kaszą gryczaną i surówką.

Podczas Pikniku oprócz pięknych stoisk Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu można było odwiedzić również stoiska: Enea Wytwarzanie, Narodowego Funduszu Zdrowia, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Ośrodka Doradztwa Rolniczego, lokalnych twórców i producentów, instytucji, stowarzyszeń oraz firm. Na stoisku Kozienickiego Stowarzyszenia Rekonstrukcji Historycznych można było skosztować grochówki z żołnierskiego kotła. Nie zabrakło również pokazów sprzętu strażackiego i policyjnego. Dla najmłodszych przygotowany został plac zabaw oraz szereg innych atrakcji.

W ramach części artystycznej spotkania przed zgromadzonymi zaprezentowali się: Mirosława Wójcicka z Zespołem „Relaks” z Kozienic, KGW „Babeczki z pieprzem i solą” z Nowej Wsi, KGW „Marianianki” z Marianowa, Zespół „Słowiczanki” z gminy Sieciechów oraz Adrian Boryczka absolwent Szkoły Muzycznej I Stopnia w Kozienicach w klasie akordeonu.

Piknik z Produktem Polskim w Powiecie Kozienickim zaszczycili swoją obecnością: Senator RP Stanisław Karczewski, Posłowie na Sejm RP: Agnieszka Górska, Marek Suski, Dariusz Bąk, Andrzej Kosztowniak oraz Radny Sejmiku Województwa Mazowieckiego Leszek Przybytniak. Wśród uczestników kulinarnego spotkania byli także: Wicestarosta Powiatu Kozienickiego Małgorzata Bebelska, Radni Rady Powiatu Kozienickiego Lidia Ligorowska, Zbigniew Sitkowskiego, Burmistrz Gminy Kozienice Piotr Kozłowski, Zastępca Burmistrza Dorota Stępień, Wójt Gminy Głowaczów Hubert Czubaj oraz Wójt Gminy Magnuszew Marek Drapała.
Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Współorganizatorami byli: Powiat Kozienicki, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Puszcza Kozienicka”. Partnerami kulinarnego wydarzenia byli; Enea Wytwarzanie Sp. z o.o. oraz AGRO Ubezpieczenia.

 

 

Czytaj więcej

- Reklama -

Ostatnio dodane

Skip to content