Dzisiaj jest środa, 18 września 2019 r., 261 dzień roku
0
0
0
WIADOMOŚCI | SPORT | OGŁOSZENIA | BAZA FIRM | BLOGI | KULTURA | WIDEO | ZAKUPY | GALERIA ZDJĘĆ | PRZETARGI
Maliszewski
Fot. LGD Puszcza Kozienicka

Kozienicki miód i kapusta dębowa - to kolejne produkty wpisane ostatnio na ogólnopolską Listę Produktów Tradycyjnych w województwie mazowieckim.



kategoria: Aktualności,Kulinaria, odsłon: 1039

składniki:

  • 2 filety ryby (mintaj, dorsz),

  • 4 większe marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • 1 średni seler,

  • 1 por,

  • 4 ziela angielskie,

  • 3 liście laurowe,

  • 1/2 szkl. wody,

  • 1/3 szkl. oleju,

  • 80g koncentratu pomidorowego,

  • 2 płaskie łyżki cukru,

  • sól, pieprz,

  • sos worcester do smaku

  • mąka wymieszana z solą oraz pieprzem do obtoczenia ryby, olej do smażenia



kategoria: Kulinaria,odsłon: 2347

Składniki:

  • około 800g ryby o zwartym białym mięsie,

  • otarta skórka z cytryny,

  • 2-3 łyżki soku z cytryny,

  • 1/2 łyżeczki startego drobno świeżego imbiru,

  • 2-3 łyżki whisky (np. Ballantine's),

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 1 płaska łyżeczka cukru,

  • 2 łyżki oleju do smażenia,

  • 1 posiekany por,

  • 3/4 szkl. bulionu,

  • mąka kukurydziana do obtoczenia



kategoria: Kulinaria,odsłon: 2242

Składniki:

  • 1 kg mąki,

  • 80g drożdży,

  • 1/2l mleka,

  • 1 jajo,

  • 2 żółtka,

  • 250g cukru,

  • szczypta soli,

  • 120g roztopionego masła;

dodatkowo:

  • masa makowa,

  • 2 białka,

  • szczypta soli,

  • 1 rozmącone jajo



kategoria: Kulinaria,odsłon: 2432

Składniki:

  • 1 polędwica wieprzowa,

  • kilka plasterków wędzonego boczku,

  • ciasto francuskie,

  • 1 posiekany ząbek czosnku,

  • 100g pokruszonego sera pleśniowego,

  • świeży szpinak,

  • 50g rozpuszczonego masła,

  • sól, pieprz,

  • 2-3 łyżki oleju

 



kategoria: Kulinaria,odsłon: 2306

Składniki:

  • 4-6 solonych, wymoczonych filetów śledziowych
  • 5 łyżek musztardy delikatesowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • Szczypta soli, szczypta pieprzu
  • Czerwona cebula


kategoria: Kulinaria,odsłon: 2302

Składniki (na porcję):

  • 300g ziemniaków, 
  • 200ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 30%,
  • 1 posiekany ząbek czosnku, 
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie, 
  • szczypta soli, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta pieprzu,
  • 2 plasterki surowego boczku,
  • 1 łyżeczka oleju, masło do wysmarowania formy


kategoria: Kulinaria,odsłon: 1587

składniki: na ciasto:

  • 500g (+około 250g do dosypywania),

  • 1 jajko,

  • ciepła woda,

  • łyżeczka soli,

  • 2 łyżki oleju

na farsz:

  • 250g ugotowanych ziemniaków,

  • 250g półtłustego lub chudego twarogu,

  • 2 posiekane cebule,

  • 1/2 szkl. pokrojonego w drobną kostkę surowego boczku,

  • 1 łyżka smalcu,

  • sól, pieprz,

  • gałka muszkatołowa

  • olej do gotowania



kategoria: Kulinaria,odsłon: 2658

Składniki:

  • 1 kurczak około 1,6kg,

  • 1 kg małych ziemniaków,

  • słodkie pomidorki z gałązką,

  • 1 marchew,

  • 1 cebula,

  • 4-5 nieobranych ząbków czosnku,

  • 1 cytryna,

  • sól, pieprz,

  • naturalna przyprawa do kurczaka pikantna (Knorr),

  • oliwa z oliwek,

  • 1 szkl. rosołu,

  • listki świeżego rozmarynu

 



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1690

Składniki:

  • 300g mielonego mięsa wołowego,

  • ½ małej cebuli,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 80g koncentratu pomidorowego,

  • sól, pieprz,

  • pieprz cayenne,

  • 1 łyżeczka sosu Worcester,

  • 3 łyżki startego świeżo parmezanu,

  • makaron tagliatelle (3-4 duże gniazda),

  • oliwa z oliwek,

  • 1 łyżeczka masła

  • świeża, posiekana mięta



kategoria: Kulinaria,odsłon: 1578

Kronika
Zobacz więcej

KONTO UŻYTKOWNIKA
WIĘCEJ +

Login:

Hasło:



Ostatnie komentarze
Zobacz więcej
Gmina Kozienice
Zobacz więcej
Powiat Kozienicki
Zobacz więcej
Garbatka-Letnisko
Zobacz więcej
MCSW
Zobacz więcej
WszystkoBlisko - sklep internetowy
PRZEJDŹ DO GALERII +
NA GÓRĘ STRONY +
Nasze serwisy:
Kategorie:
Informacje:
Reklama:
Gazeta Kozienice24 to niezależne media elektroniczne w Kozienicach - jako jedyni całodobowo informujemy o wydarzeniach w mieście i regionie. Dzięki rzetelności i szybkości w przekazywaniu informacji oraz przynależności do grupy medialnej każdego dnia odwiedza nas wiele tysięcy czytelników.

Kontakt z działem reklamy:
E-mail: reklama@arpass.pl lub tel: 500-304-413
facebook