Dzisiaj jest sobota, 18 sierpnia 2018 r., 230 dzień roku
0
0
0
WIADOMOŚCI | SPORT | OGŁOSZENIA | BAZA FIRM | BLOGI | KULTURA | WIDEO | ZAKUPY | GALERIA ZDJĘĆ | PRZETARGI
Jak odróżnić prawdziwki od 'fałszywek'? Różnice między grzybami jadalnymi, niejadalnymi i trującymi
Dodał: KamZap, 19-07-2018 13:26, odsłon: 766

Wilgoć i ciepło - te dwa czynniki jednocześnie powodują, że w lasach pojawiają się grzyby. A razem z nimi pojawiają się grzybiarze, którzy zawsze zastanawiają się czy do koszyka trafił właśnie grzyb jadalny, niejadalny czy może nawet trujący. Jak odróżnić prawdziwki od "fałszywek"? Poniżej prezentujemy zdjęcia, na których można zobaczyć różnice pomiędzy najczęściej mylonymi grzybami trującymi i jadalnymi.

Grzyby jadalne i vs trujące - jak uniknąć zatrucia grzybami - podstawowe zasady

Wiele jadalnych grzybów ma swoje trujące albo w najlepszym wypadku bardzo niesmaczne sobowtóry. Aby uniknąć zatrucia należy przestrzegać kilku ogólnych zasad:

  • Należy zbierać wykształcone już grzyby. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznać wszystkie wykształcone ju cechy charakterystyczne pozwalające rozpoznać gatunek. Musimy również zwracać uwagę na szczegóły budowy (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy).

  • Zbieraj i do koszyka wkładaj tylko całe grzyby. Gdy zbierzemy sam kapelusz lub nóżkę, nie będziemy w stanie z całą pewnością ustalić czy mamy do czynienia z grzybem jadalnym, czy z trującym.

  • Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach. Wtedy ściółka jest zbyt wilgotna, grzyby pleśnieją i szybciej się rozkładają. Są też bardziej podatne na atak insektów.

  • Należy też pamiętać o podstawowej zasadzie - wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i wiele jadalnych sobowtórów. To właśnie wśród nich są trujące muchomory. I to wcale niekoniecznie te czerwone. Bardzo łatwo możesz np. pomylić muchomora sromotnikowego z kanią.

 

PRZYKŁADY GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH

 


Popularne grzyby jadalne rurkowe:

 


Borowik szlachetny (prawdziwek) 
Ma duży mięsisty kapelusz o średnicy 6-25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon biały. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie. 

 

 

 

Podgrzybek brunatny (borowik brunatny)

Kapelusz duży, średnica 3-15 cm, ciemnobrązowy, od spodu dobrze widoczne jasnożółte rurki. Trzon 4-12 cm, dość gruby, walcowaty, jasnobrązowy. W miejscach uszkodzonych zmienia kolor, staje się zielononiebieski. Aromatyczny.

 

 

Maślak zwyczajny

Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką, łatwą do usunięcia skórką. Osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki.

 

 

 

Maślak sitarz

Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką skórką, osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki. Miąższ też jest lepki.

 

 

 

Koźlarz babka

Kapelusz ma 5-20 cm, jest miękki, poduszkowaty, szarobrązowy (w różnych odcieniach), osadzony na wysokim twardym trzonie. Spód z rurkami, szarobiały. Trzon biały z ciemnymi łuseczkami

 

 

 

Koźlarz czerwony

Ma gruby, gładki i mięsisty kapelusz o średnicy 6-15 cm barwy pomarańczowej, na spodzie szary. Białawy trzon pokryty jest brązowoczerwonymi łuskami. Przekrojony miąższ barwi się na ciemnoszaro 

 

 

 

Podgrzybek zajączek

Ma zamszowy, aksamitny kapelusz o średnicy 3-10 cm w kolorze oliwkowym lub brązowym. Trzon prosty albo trochę zgięty, bladożółtawy. Miąższ żółtawobiały, nie ciemnieje. Skórka nie daje się oddzielić od miąższu. Trzon cienki.

 

 

Popularne grzyby jadalne blaszkowe:

 

 

 

Pieprznik jadalny (kurka)

Ma średniej wielkości żółty kapelusz, choć może być nawet biały. Starsze mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, u młodych jest on podwinięty. Trzon żółty, przeważnie krótki i wygięty, z zaostrzoną podstawą.

 


 

Opieńka miodowa

Ma żółtawobrązowy płaski okrągły kapelusz pokryty niewielkimi, nieco ciemniejszymi, lekko odstającymi łuseczkami. Osadzony jest na wysmukłym trzonie w kolorze miodowym z wyraźnym białawym 

 

 

Mleczaj rydz

Ma kapelusz o średnicy 4-10 cm, w środku wklęsły lub lejkowaty, pomarańczowy z ciemnymi smugami. W miejscach uszkodzonych występują plamy brudnozielone. Z przekrojonych grzybów wypływa pomarańczowe mleczko.

 

 

Gąska zielonka

Ma kapelusz o szerokości 5-10 cm, o barwie żółtozielonej lub brązowooliwkowej, dość nieregularny. Osadzony jest na wygiętym krótkim trzonie. Miąższ biały, tylko na brzegu żółtawy.

 

 

Czubajka kania

Ma duży kapelusz o średnicy 10-25 cm z ciemnymi strzępkami na górnej powierzchni, osadzony na długim, wewnątrz pustym trzonie z luźnym ruchomym pierścieniem. Blaszki delikatnie 

 

 

Smardz jadalny 

Ma brązowy kapelusz o kształcie jajowatej nieforemnej główki pokrytej fałdkami i wgłębieniami. Umocowany jest na białawym trzonie. Wnętrze owocnika jest puste. 

 

 

Grzyby trujące i niejadalne:

 


 

Muchomor zielonawy sromotnikowy

Ma zielonkawy kapelusz, na spodzie białe blaszki. Trzon ze zwisającym pierścieniem, nieprzyjemny słodkawy zapach.

 


 

Muchomor plamisty

Ma szarobrązowy kapelusz z białymi łatkami i prążkowanym brzegiem, białe blaszki, wysmukły trzon z pierścieniem, u dołu bulwa.

 

 

Muchomor czerwony

Ma duży czerwonopomarańczowy kapelusz z białymi łatkami. Cienkie białe blaszki, trzon z pierścieniem u góry, u dołu kulista podstawa. Objawy podobne do zatrucia alkoholem. Wywołuje biegunkę i wymioty, zaburzenia wzroku.

 

 

Borowik szatański

Ma poduszkowaty białoszarawy kapelusz, spód żółty, z dojrzewaniem czerwieniejący, pękaty, żółty, czerwonawy u dołu trzon, żółtawy miąższ, starsze okazy cuchną. Często mylony z borowikiem purpurowym lub ponurym.

 

 

Mleczaj wełnianka

Ma bladoceglasty kapelusz z ciemniejszymi pręgami. Podwinięte brzegi pokryte są kosmykami grzybni. Blaszki jaśniejsze od kapelusza, zapach owocowy, smak piekący. Mylony z rydzem jadalnym. Powoduje wymioty i biegunki.

 

 

Piestrzenica kasztanowa

Ma czerwonobrązowy kulisty kapelusz, na powierzchni pofałdowany, osadzony na krótkim trzonie. Ma dość przyjemny zapach. Mylony ze smardzem jadalnym. Objawami zatrucia są wymioty, biegunka, bóle głowy, drgawki, senność.

 

 

Zasłonak rudawy

Ma szorstki, brązowo-pomarańczowy kapelusz. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Trzon żółtawy. Zapach podobny do rzodkiewek. Objawy zatrucia występują po kilkunastu dniach.

 

 

Muchomor jadowity

Ma 4-8 centymetrowy biały kapelusz, początkowo owalny, potem stożkowaty o powierzchni gładkiej i kleistej. Trzon biały, smukły z bulwiastą podstawą. Miąższ biały, nie zmienia koloru.

 

 

Strzępiak ceglasty

Ma kapelusz wypukły, brązowawy, po dotknięciu ciemnieje. Blaszki szarawe, trzon białawy, czerwieniejący. Mylony z pieczarkami. Objawy zatrucia występują natychmiast po jego spożyciu.

 

 

Lisówka pomarańczowa

Ma kapelusz pomarańczowy lub brązowawy. Początkowo wypukły, potem płaski o podwiniętych brzegach. Blaszki pomarańczowożółte, słaby zapach, cierpki smak. Mylony z kurką.

 



Skontaktuj się z autorem tekstu: KamZap
Facebook
Google
Wykop
Zgłoś
Wyślij
Drukuj
Komentowanie dozwolone wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników portalu.
Wasze komentarze
Popadało więc kto wie...Może nasze piękne lasy obdarzą grzybiarzy szczęściem "w kapeluszu":-)
19-07-2018, 20:26:06
0
0
odpowiedz
AKTUALNOŚCI
WSZYSTKIE +
Tradycyjny obrzęd dzielenia się chlebem, wybranie najładniejszego wieńca dożynkowego oraz ogłoszenie wyni...
fot.MCSN
Z okazji 100 lecia odzyskania niepodległości Mazowieckie Centrum Sztuki Współczesnej Elektrownia w...
Triathlon, Pancer Show 2018, piknik historyczny połączony z rajdem motocykli zabytkowych oraz pokaz specj...
Wraz z ogłoszeniem upadłości PKS sp. z o.o. Kozienice syndyk wypowiedziała też ze skutkiem natychmiastowy...

Kronika
Zobacz więcej

KONTO UŻYTKOWNIKA
WIĘCEJ +

Login:

Hasło:



Ostatnie komentarze
Zobacz więcej
Gmina Kozienice
Zobacz więcej
Powiat Kozienicki
Zobacz więcej
Garbatka-Letnisko
Zobacz więcej
MCSW
Zobacz więcej
WszystkoBlisko - sklep internetowy
PRZEJDŹ DO GALERII +
NA GÓRĘ STRONY +
Nasze serwisy:
Kategorie:
Informacje:
Reklama:
Gazeta Kozienice24 to niezależne media elektroniczne w Kozienicach - jako jedyni całodobowo informujemy o wydarzeniach w mieście i regionie. Dzięki rzetelności i szybkości w przekazywaniu informacji oraz przynależności do grupy medialnej każdego dnia odwiedza nas wiele tysięcy czytelników.

Kontakt z działem reklamy:
E-mail: reklama@arpass.pl lub tel: 500-304-413
facebook